Blog

Werken bij Inoopa in 4 data
Werken bij Inoopa in 4 data

De in 2016 opgerichte start-up Inoopa heeft ambities te over en breidt haar activiteiten steeds meer internationaal uit. Maar wat betekent werken bij Inoopa nu concreet?

Working at Inoopa in 4 perspectives
Ja tegen peer coaching, nee tegen individualisme

“Weg met de grote ego’s, wij maken liever gebruik van collectieve intelligentie”, aldus Jean-Pol Boone, de oprichter van Inoopa. Nou, de toon is gezet. In de datasector is het avontuur nog maar net begonnen. Het idee is dus om peer coaching in te zetten: iedereen deelt zijn vaardigheden en leert van de vaardigheden van anderen zodat het uiteindelijk de totaliteit aan kennis van het team is dat zich ontwikkelt. “Wij hechten waarde aan atypische, nieuwsgierige en avontuurlijke profielen, die niet beweren de waarheid in pacht te hebben en in staat zijn om kansen te zien.” Efficiëntie prevaleert dus over ijdelheid: het, toegankelijke, management weet dat het zelf ook veel van de medewerkers kan leren.

Early birds and night owls welcome

Bij Inoopa hebben we geen prikklok. “We kijken niet naar de uren”, vertelt Thomas Nadaud, COO. Iedereen heeft zijn eigen werkwijze, zijn eigen bioritme zoals je dat noemt en de start-up is zeker bereid dit zo te accepteren. Ben je eerder een early bird of een night owl? Maak je geen zorgen: zowel vroege vogels als langslapers zijn welkom, in de hoop dat ze elkaar uiteindelijk tegenkomen bij de koffiemachine. Het belangrijkste? Dat het werk gedaan wordt en vooral goed. De COO voegt nog toe: “ons doel is kwaliteit te leveren door te werken met kundige medewerkers.”

Grenzeloze kantoren

De werkomgeving is een ander belangrijk punt voor Inoopa. De kantoren op een co-working locatie in Brussel zijn zo ontworpen dat ze plezier uitstralen, inspireren en dat iedereen zich er thuis voelt. Maar je bent niet verplicht om 5 dagen op 7 naar kantoor te komen. “We werken steeds meer op afstand met een team dat steeds internationaler wordt”, verklaart Jean-Pol Boone. “Wij juichen het idee van professioneel nomadisme toe: als onze medewerkers in de zon willen werken en een duik willen nemen in de oceaan nadat ze hun PC hebben uitgezet, waarom niet? Als ze op die manier gelukkig zijn, zullen ze zeker ook meer gemotiveerd zijn.” Een van de projecten van Inoopa is overigens het ontwerpen van containers, die in de natuur rondom Spa geplaatst kunnen worden en waarin medewerkers zouden kunnen werken te midden van het groen waarbij ze hun gezin ook kunnen laten overkomen. Want voor Inoopa is het ook belangrijk dat de balans tussen privé en werk behouden blijft.

Een kwestie van gezond verstand?

De missie van Inoopa is heel concreet: gebruik maken van artificial intelligence om exact de activiteiten van ondernemingen te kunnen definiëren. “Van daaruit kunnen we een link leggen naar hun CO2-voetafdruk, hun waterafhankelijkheid… Wij willen de data ook gebruiken met het oog op voorlichting en bewustzijnsvorming”, vertelt Jean-Pol Boone. Want de ecologische transitie maakt deel uit van de kernwaarden van Inoopa. Voor decemberfeesten hebben de partners van Inoopa afgezien van de traditionele ‘made in China’ goodies en in plaats daarvan…geld gestoken in een perceel in Madagascar om bij te dragen aan een project op het gebied van biodiversiteit.

Heb je een sales, dev of data scientist profiel? Ben je niet bang voor Engelse afkortingen en drink je graag koffie? Bevalt deze beknopte omschrijving van Inoopa jou? Send us your CV!

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.