Blog

Data voor betere politieke beslissingen dankzij artificial intelligence

Het raadplegen van statistische data, verzameld dankzij kunstmatige intelligentie, maakt het mogelijk de samenleving zo nauwkeurig mogelijk voor te stellen op sociaal, economisch en politiek vlak.

Statistische data met behulp van kunstmatige intelligentie  voor een nauwkeurigere analyse van onze samenlevingen

De cijfers die voortvloeien uit statistische data zijn dus een argument voor politieke besluitvorming. Zij maken het mogelijk de kwaliteit van een bepaald beleid te beoordelen en de effecten ervan nauwkeurig te meten.

Wanneer data voor politieke besluitvorming een beter oordeel mogelijk maken

De evaluatie van een overheidsbeleid omvat de beoordeling van de doeltreffendheid, de doelmatigheid en de samenhang ervan. Maar deze beoordeling is subjectief en het succes van een beleid varieert dus naargelang van degene die het beoordeelt. Het delen van statistische gegevens op basis van cijfers maakt het dus mogelijk de onvermijdelijke subjectiviteit van de interpretatie te overwinnen. Deze cijfers, gepresenteerd als data voor de politieke besluitvorming, maken het immers mogelijk het verschil tussen gewenste en bereikte resultaten adequaat te verantwoorden.

Anderzijds kan kunstmatige intelligentie wetten die soms moeilijk te begrijpen en te interpreteren zijn, voor iedereen begrijpelijk maken.

Het gebruik van gegevens voor politieke besluitvorming: concrete voorbeelden

Dit leidt ertoe dat een aanzienlijk aantal burgers meer waarde hecht aan kunstmatige intelligentie. In Frankrijk zegt een kwart van de bevolking te aanvaarden dat een deel van de besluitvorming van de overheid wordt overgedragen aan kunstmatige intelligentie (een studie van een onderzoekscentrum van de Universiteit van Madrid over 2500 mensen in 8 Europese landen).

Kunstmatige intelligentie is bv. ook in staat gebleken nepnieuws te herkennen door sociale inhoud te analyseren. Dit vermogen kan voortdurend worden verbeterd naarmate kunstmatige intelligentie steeds meer werkt via machine learning. Een mechanisme dat verwijst naar het autonoom leren van machines zonder dat ze daarvoor geprogrammeerd zijn.

Een ander opvallend voorbeeld: in 2018 won kunstmatige intelligentie in de vorm van een robot tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in Japan in de stad Tama (150.000 inwoners) 9% van de uitgebrachte stemmen.

In werkelijkheid kan kunstmatige intelligentie, ook al lijken deze voorbeelden het tegendeel aan te tonen, de politieke besluitvorming niet vervangen. In feite is en blijft het een instrument voor het verzamelen van gegevens voor politieke besluitvorming. Zo zou geen enkele kunstmatige intelligentie in staat zijn maatregelen voor te stellen om het Russisch-Oekraïense conflict op te lossen. 

Kunstmatige intelligentie en semantische analyse voor een betere presentatie van statistische gegevens

Verre van de potentiële negatieve aspecten van kunstmatige intelligentie te willen verbergen, brengt het gebruik ervan bij het verzamelen van gegevens voor politieke besluitvorming veel positieve aspecten met zich mee.

Bij Inoopa hebben we een zoekmachine ontwikkeld op basis van kunstmatige intelligentie gekoppeld aan semantische analyse. Dankzij deze combinatie kunnen wij statistische gegevens presenteren die nuttig zijn voor de beleidsvorming. Verschillende openbare instanties, zoals de Vlaamse overheid en de Koning Boudewijnstichting, hebben ervoor gekozen ons hun vertrouwen te schenken. Wil je zien hoe het werkt? Bezoek onze website https://wink.inoopa.com/signup/ om onze tool gratis uit te proberen. 

 

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.